Käytönaikaiset kosteudenhälyttimet

Vesivuodon havaitsemisen helpottamiseksi voidaan asentaa vuodonhälyttimiä rakenteen pinnalle tai putkistoon. Rakenteen pinnalle vuotaneen nesteen ilmaisevat tuotteet ovat tarkoitettu esimerkiksi astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen alle asennettavaksi. Putkistoissa ilmenevän vuodon ilmaisevat tuotteet liitetään esimerkiksi käyttövesiputkistoon.

Vedenilmaisulaite käsittää keskusyksikön, johon on yhdistetty yksi tai useampia veden- ja/tai kosteudenilmaisimia. Laitteessa on oltava paikallishälytys äänitoiminnolla ja merkkivalotoiminto liitettävissä. Yksinkertaiset ja itsenäisesti paristoilla tai 12 voltin virtalähteellä toimivat kosteusilmaisimet seuraavat kahden kuparijohtimen sähkönjohtavuutta. Eli veden levitessä johtimen päälle se siinä alkaa kulkea sähkövaraus, joka laukaisee hälytyksen.

Putkistoon liitettävät vesivuotokytkimet asennetaan putkistoon yleensä heti kiinteistön vesimittarin jälkeen, mikäli se vain on mahdollista. Järjestelmä mittaa jatkuvasti paineen muutoksia käyttövesiputkistossa. Kytkin pystyy havaitsemaan niin suuret kuin pienetkin tihkuvuodot, ja tarvittaessa magneettiventtiili katkaisee automaattisesti vedentulon. Kytkimen asetuksia pystyy säätämään käyttöpaneelista, jolloin voidaan määrittää, kuinka herkästi järjestelmä katkaisee vedentulon. Lisäksi kytkin voidaan asettaa poissa- tai kotona-tilaan. Poissa-tilassa kytkin katkaisee vedet huomattavasti herkemmin.

Laitteen virtalähteenä voi olla sähköverkkoon kytkettävä muuntaja, akku, paristo tai näiden yhdistelmä. Akku tai paristokäyttöisten laitteiden on ilmoitettava pariston vaihtotarve tai akun lataustarve riittävän aikaisessa vaiheessa (vähintään kaksi viikkoa ennen toiminnan loppumista). Laitteen antama hälytys on voitava kuitata tai katkaista. Laitteessa on oltava muistitoiminto, joka ilmaisee kuittaamattoman hälytyksen. Keskusyksiköstä tulee ilmetä laitteen toimintatila sekä hälyttänyt anturi. Laitteen on palauduttava normaaliin valvontatilaan sähkönsyöttö-katkoksen jälkeen. Laitteen on oltava liitettävissä kiinteistön muuhun valvontalaitteistoon. Lisäksi laitteen on voitava tarvittaessa ohjata esim. magneettiventtiiliä.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä