Märkätilojen kosteusriskikohtia

Riskit

Suunnitteluohjeet

Työohjeet

 1. Seinän vesitiiveys
 2. Lattian vesitiiveys
 3. Katon vesitiiveys
 4. Vedeneristys ja pintarakenteet
 1. Seinän alaranka laatan päällä. Seinän rakenne mieluiten kivestä tai teräsrangasta (ainakin seinän alaosa). Levyrakenteisten seinien jäykkyys tulee varmistaa esimerkiksi tihentämällä rankajakoa tai jäykemmällä levytyypillä. Rakenteen kuivumiskyvyn kannalta yksinkertainen levytys parempi kuin kaksinkertainen. Betonielementtien saumat eivät saa osua märkätilojen kohdalle. Erillisen suihkukaapin tai -seinän käyttö suositeltavaa. Vedeneristetyn rakennuslevyn taakse ei saa asentaa höyrynsulkua (poikkeuksena kaksoisseinärakenne). Löylyhuoneissa ei tarvitse erillistä vedeneristystä paneeliseinissä. Kiukaan ympärillä mahdollisesti olevassa laatoitetussa seinäpinnassa ei yleensä käytetä vedeneristystä.
 2. Kaltevuus vähintään 1:100 ja suihkualueella vähintään 1:50 (0,5m säde kaivosta). Lattiakaivo ja märkätilan kynnys tulee suunnitella siten, että vesi ei valu muihin tiloihin (15 mm vedeneristeen nosto lattiapinnasta). Puurakenteisen välipohjan päälle suositellaan rakennettavaksi teräsbetonilaatta. Lattiarakenteen liikkumattomuuteen tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi tihentämällä koolausta. Betonilattioiden kohdalla nurkkien käyristyminen tulee huomioida.
 3. Katon pinnoite voi olla esimerkiksi suoraan kantavaan rakenteeseen tehty maalauspinnoitus tai paneeliverhous. Tarvittaessa voidaan tehdä myös alalaskettu katto. Alakattoverhoukseen ei yleensä asenneta höyrynsulkua vaan höyrynsulku on varsinaisen katon pinnassa. Saunan alakattotila on suositeltavaa jättää avoimeksi pesuhuoneen alakattotilaan. Toinen vaihtoehto on tuulettaa tila kuivaan sisätilaan. Haastavissa kohteissa tuuletus voidaan hoitaa myös koneellisesti. Alakattotilassa olevat putket tulee eristää.
 4. Märkätiloissa läpivientejä tulee välttää. Sekoittajiin tulevat putket suositellaan tekemään pintavetoina ja yläkautta. Lattiakaivon eri osien ja vedeneristyksen on oltava tyyppikokein yhteensopiviksi todettuja. Kaivon tulee olla kaikilta osiltaan vähintään 500 mm päässä seinäpinnasta ja märkätilan vesirasitetuimmalla alueella. Märkätiloissa suositellaan käytettäväksi lattialämmitystä. Vesikiertoinen lattialämmitys tulee olla omassa piirissä ja sen lämpötila saa korkeintaan olla 27OC. Märkätilan korvausilman saanti tulee varmistaa esimerkiksi oven raosta.

 1. Seinän rakenne mieluiten kivestä tai teräsrangasta (ainakin seinän alaosa). Levyrakenteisten seinien jäykkyys tulee varmistaa esimerkiksi tihentämällä rankajakoa tai jäykemmällä levytyypillä. Löylyhuoneissa ei tarvitse erillistä vedeneristystä paneeliseinissä. Kiukaan ympärillä mahdollisesti olevassa laatoitetussa seinäpinnassa ei yleensä käytetä vedeneristystä.
 2. Kaltevuus vähintään 1:100 ja suihkualueella vähintään 1:50 (0,5m säde kaivosta). Lattiakaivo ja märkätilan kynnys tulee rakentaa siten, että vesi ei valu muihin tiloihin (15 mm vedeneristeen nosto lattiapinnasta).
 3. Saunan alakattotila on suositeltavaa jättää avoimeksi pesuhuoneen alakattotilaan tai tuulettaa tila kuivaan sisätilaan. Haastavissa kohteissa tuuletus voidaan hoitaa myös koneellisesti. Alakattotilassa olevat putket tulee eristää.
 4. Lattian ja seinän vedeneristyksen on liityttävä vesitiiviisti yhteen. Lattiassa ja seinässä käytetään saman järjestelmän vedeneristystuotteita. Jos seinän ja lattian vedeneristykseen tulee sauma, on seinän eristys limitettävä lattian eristyksen päälle vähintään 30 mm. Lattian vedeneristys nostetaan vähintään 100 mm korkeuteen lattiapinnasta. Vedeneristeen läpi menevät kiinnikkeet tiivistetään vedeneristeen kanssa yhteensopivalla tiivistysmassalla. Jos lattiaan tehdään läpivientejä, tulee niiden sijaita vähintään 40 mm seinästä ja vedeneriste nostetaan vähintään 15 mm putken ympärille. WC-istuin tulisi kiinnittää liimamassalla tai laastilla. Ikkuna- ja oviliittymät vedeneristetään siten, että vesi ei pääse rakenteisiin. Kynnyksellä vedeneristys nostetaan vähintään 15 mm lattiapintaa ylemmäksi. Jos märkätilan ovi on altis roiskevedelle, tulee ovi tehdä siten, että oveen roiskunut vesi valuu märkätilan puollelle. Muovimattojen saumat tiivistetään lankahitsauksella. Vesikiertoinen lattialämmitys tulee olla omassa piirissä ja sen lämpötila saa korkeintaan olla 27OC. Märkätilan korvausilman saanti tulee varmistaa esimerkiksi oven raosta.

Laadunvarmistus

Ohjeistava kuva rakenteesta

Tarkistuslista

 • Ennen vedeneristystä varmistetaan katselmuksella kaadot, tasaisuus, puhtaus, alustan jäykkyys (seinät), läpiviennit ja kosteus.
 • Ennen pintamateriaalin asennusta koepalat ja kaivojen/viemäreiden tarkistus.
 • Lopputarkistuksessa kaadot, läpiviennit, elastiset saumat, viemäreiden toiminta, ilmanvaihto ja laatoitustyö.

Märkätilat, ohjeistava kuva 
 • Kaadot 1:100 ja 1:50 (50 cm säde kaivosta).
 • Vedeneristys sertifioiduilla tuotteilla.
 • Läpivientien tiivistys.
 • Alustan kosteus.